اصطلاحات عکاسی پرکاربرد کدامند؟
- admin_beena
- آموزش

در این مقاله با 12 اصطلاح رایج و پرکاربرد عکاسی آشنا میشوید. سعی من این بوده که این اصطلاحات را به صورت کاربردی تعریف کنم و از پرداختن صرف به صورت آکادمیک پرهیز کنم تا درک درستی از مطالب داشته باشید. قطعا این تعداد اصطلاحات عکاسی تمام آن چیزی نیست که باید بدانید اما اگر در ابتدای مسیر باشید دانستن این مفاهیم خیلی بکارتان خواهد آمد.
و اما 12 اصطلاح پرکاربرد عکاسی کدامند و تعریف آنها چیست؟
دیافراگم | Aperture شاید یکی از اولین اصطلاحاتی که وقتی وارد فضای یادگیری عکاسی میشوید به آن بر بخورید همین دیافراگم باشد. در عکاسی سه پارامتر مهم وجود دارد که به آن مثلث نوردهی هم میگویند. یکی از اضلاع این مثلث دیافراگم است. اجازه دهید با یک مثال درک مفهوم دیافراگم را راحتتر کنم. یک دریچه دایرهای شکل را در نظر بگیرید که قابلیت تنظیم دارد. شما میتوانید انتخاب کنید که این دریچه به چه میزان باز یا بسته باشد. برای چه کاری؟ برای اینکه حجم نوری که قرار است از این دریچه عبور کند را تحت کنترل داشته باشید. بنابراین طبیعی است، زمانی که دریچه را باز میکنید یعنی اجازه دادهاید که حجم نور بیشتری از آن عبور کند و بلعکس، زمانی که دریچه را تنگتر میکنید قصد دارید تا شدت نور ورودی را کاهش دهید. در دوربین عکاسی زمانی که شما از دیافراگم باز یا اعداد کوچکتر استفاده میکنید در واقع تصمیم گرفتهاید که نور بیشتری وارد دوربین شود. در نقطه مقابل وقتی یک دیافراگم بسته یا اعداد بزرگتر را انتخاب کردهاید، نور کمتری اجازه ورود به دوربین را خواهد داشت. لازم بذکر است که علامت اختصاری دیافراگم حرف f انگلیسی است.
اما این تنها تاثیر دیافراگم برای ثبت یک عکس نیست. اینکه چه میزان از تصویر شما واضح باشد (فوکوس باشد) یکی دیگر از تاثیرات دیافراگم است. هر چه به سمت بازتر شدن دیافراگم بروید پسزمینه عکسی که گرفتهاید تاری و محوی بیشتری خواهد داشت و هر چه دیافراگم را بستهتر کنید از میزان این تاری کاسته خواهد شد.
شاتر | Shutter
یکی دیگر از سه ضلع مثلث نوردهی که به آن اشاره کردم مربوط به شاتر است. شما بعنوان یک عکاس میتوانید بوسیله شاتر مدت زمان نور دهی برای تشکیل یک عکس را کنترل کنید. اصطلاحی با عنوان (Shutter Speed) در واقع به همین مطلب مربوط است، یعنی مدت زمانی که شاتر پس از فشردن دکمه، باز و بسته خواهد شد. این زمان بر حسب ثانیه یا کسری از ثانیه است. واضح است که هر چقدر شاتر زمان طولانیتری باز بماند، نور بیشتری وارد دوربین میشود و بلعکس هر چه این زمان کوتاهتر باشد نور کمتری اجازه ورود به دوربین را پیدا میکند. همانند دیافراگم، تنها تاثیر شاتر معطوف به سرعت نوردهی نیست. بلکه با تغییر تنظیمات شاتر حس حرکت یا سکون را میتوان القا کرد. این نکته زمانی خود را نشان میدهد که سوژه شما در حال حرکت باشد.
ایزو | ISO
سومین ضلع مثلث نوردهی ایزو یا حساسیت سنسور است. شما میتوانید با تنظیم حساسیت سنسور نسبت به میزان جذب نور توسط آن کنترل داشته باشید. در گذشته و زمانی که عکاسی وابسته به نگاتیو بود، این حساسیت از قبل توسط شرکت سازنده بر روی نگاتیو اعمال میشد و تصمیمگیری راجع به انتخاب ایزو، قبل از اقدام به عکاسی باید انجام میشد. امروزه به لطف تکنولوژی عکاس میتواند برای ثبت هر عکس در همان زمان این تصمیم را اتخاد کند. بیشتر دوربینها بازهای از 100 تا چندین هزار را در اختیارتان قرار میدهند و شما میتوانید بسته به موقعیت، عدد مورد نظرتان را انتخاب کنید. طبیعی است که هر چقدر فضای شما نورانی باشد بهتر است ایزوی پایینتری را استفاده کنید. واضح است که هر چقدر شاتر زمان طولانیتری باز بماند، نور بیشتری وارد دوربین میشود و بلعکس هر چه این زمان کوتاهتر باشد نور کمتری اجازه ورود به دوربین را پیدا میکند. همانند دیافراگم، تنها تاثیر شاتر معطوف به سرعت نوردهی نیست. بلکه با تغییر تنظیمات شاتر حس حرکت یا سکون را میتوان القا کرد. این نکته زمانی خود را نشان میدهد که سوژه شما در حال حرکت باشد.
عمق میدان | Depth of field
یکی از واژههای پرکاربرد عکاسی عمق میدان است. اینکه چه محدودهای از عکس شما شارپ یا کاملا واضح باشد در واقع به عمق میدان مربوط است. شما بر روی سوژه خود فوکوس خواهید کرد، این سوژه از جلو و پشت محدودهای دارد که یا بواسطه عمق میدان کم محو خواهد بود و یا با یک عمق میدان زیاد به وضوح دیده خواهد شد.
فلو و فوکوس
تا همینجا چندین بار از این اصطلاح استفاده کردیم. به صورت خیلی ساده، فلو مساوی است با تاری یا محوی و در نقطه مقابل هر چیزی که در فوکوس باشد واضح دیده میشود. شاید تفکیک این مفهوم با عمق میدان در ابتدای کار کمی برایتان سخت باشد اما با گذشت زمان درک بهتری از هر کدام بدست خواهید آورد.
تراز سفیدی | White Balance
وایت بالانس یا تراز سفیدی یکی دیگر از اصطلاحات رایج عکاسی و تصویربرداری است. این مبحث مربوط به رنگ در عکاسی است. حتما تا بحال با این مشکل روبرو شدهاید که عکسی که گرفتهاید یا خیلی آبی رنگ است یا به زردی یا نارنجی متمایل است. این مشکل با تنظیم کردن وایت بالانس بر طرف خواهد شد. اگر به قسمت تنظیمات وایت بالانس در منوی دوربین عکاسی بروید یا با دکمهای که در اکثر دوربینّها با علامت اختصاری WB تعبیه شده است به این قسمت منتقل شوید، میتوانید با گزینههای پیش فرضی که معمولا نتیجه قابل قبولی هم دارند تراز سفیدی را تنظیم کنید.
فایل خام | Format RAW
RAW در واقع همان نگاتیو است اما بصورت دیجیتال، این نوع فایل به شما اجازه میدهد پس از ثبت عکس هم بتوانید تنظیمات را اصلاح کنید یا تغییر دهید. این امکان به شما به عنوان عکاس اجازه میدهد در زمان ویرایش عکس کنترل بیشتری داشته باشد. بر خلاف یک فایل JPEG برای باز کردن یک فایل RAW به نرم افزار خاصی نیاز دارید. فتوشاب گزینه مناسبی است.
کلوین| Kelvin
یکی از اصطلاحات پرکاربرد عکاسی کلوین است. کلوین مبحثی است که در واقع با وایت بالانس درآمیخته. همانطور که گفتم منابع نوری متفاوت رنگ متفاوت ایجاد میکنند. اختلافی که بین این منابع نوری وجود دارد با درجه کلوین سنجیده میشود. به طور مثال نور خورشید حدودا 5500 کلوین است یا نوری که در یک فضای ابری وجود دارد تقریبا 8000 درجه کلوین است.
سنسور | Sensor
سنسور یا حسگر دوربین جایی است که تصویر در آن ثبت میشود. در واقع سنسور در دوربینهای امروزی همان نگاتیو در دوربینهای نسل قبلی است. این قطعه از دوربین وظیفه جمع آوری و جذب نوری را دارد که پس از طی کردن مسیر خود از دریچه دیافراگم و پرده شاتر رسیده است. تعریفی که از ایزو کمی بالاتر داشتیم در واقع تنظیمی است که در این ناحیه تاثیر میگذارد.
admin_beena وبسایت